Πώς να διαλέξεις όργανο


Πως να διαλέξεις όργανο

Το να διαλέξεις ένα όργανο χωρίς να ξέρεις να παίζεις είναι όπως καθένας καταλαβαίνει, πολύ προβληματικό.Σ’ αυτή την περίπτωση το καλύτερο είναι να συμβουλευτείς τον δάσκαλό σου.

Οι τιμές και τα χαρακτηριστικά των διάφορων djembe ποικίλουν πολύ και κάποιος που παίζει πολύ συχνά έχει περισσότερα από ένα όργανα διαφορετικού μεγέθους, βάρους…
Παραθέτω μια λίστα με τα χαρακτηριστικά που ορίζουν την αξία του οργάνου ώστε να διαλέξετε το δικό σας

Το μέγεθος

Τα djembe μικρού μεγέθους είναι πολύ πιο εύκολο να τα κουβαλήσεις αλλά όσο πιο μικρά είναι τόσο χάνουν τον ήχο του μπάσου τους .
Το ύψος του επαγγελματικού οργάνου είναι 54 με 64 εκ. και η διάμετρός του, 30 με 40 εκ. Παρόλαυτα έχω συναντήσει όργανα μικρότερα που έχουν πολύ καλό ήχο.

Το είδος του ξύλου τους-Το βάρος

Τα καλά (σκούρα) τροπικά ξύλα δίνουν πολύ βαρύτερα και ακριβότερα όργανα, αλλά δεν ραγίζουν και δίνουν καλύτερο ήχο.
Τα άσπρα ξύλα (πχ melina στην Γουινέα ή τα ξύλα που χρησιμοποιούν στη Γκάνα και την Ινδονησία) δύσκολα πετυχαίνουν τον πολύ καλό ήχο που θα προτιμήσει ένας επαγγελματίας αλλά εκτός από φτηνότερα είναι και ελαφρύτερα που είναι σημαντική παράμετρος όταν παίζεις συχνά όρθιος ή το κουβαλάς σε jamm ή διακοπές…

Η διαμόρφωση του σώματος

Το φινίρισμα του ξύλου απαιτεί πολλή τέχνη και καθορίζει το τελικό αποτέλεσμα.
Μερικά σημεία που πρέπει να προσέξει κανείς είναι:
Το καλό άνοιγμα της τρύπας στη βάση της κοιλότητας του οργάνου που πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη (όσο επιτρέπει το πάχος του ξύλου).
Η εσωτερική επιφάνεια του κάλυκα, που πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο λεία.
Το πάνω χείλος του Djembe (εκεί που χτυπάνε τα χέρια όταν παίζεις), πρέπει να είναι όσο το δυνατόν στρογγυλεμένο, για να μην τραυματίζονται τα χέρια (κυρίως των αρχαρίων).

Τα σκοινιά

Η ποιότητα των σκοινιών είναι πολύ σημαντική εάν θέλεις να τεντώσεις πολύ το δέρμα για να δώσει το max. του ήχου του . Επίσης σου επιτρέπει να αλλάζεις συχνά δέρμα χωρίς να υποχρεώνεσαι να αλλάζεις και το σκοινί.

Το Δέρμα

Το κατσικίσιο δέρμα έχει πιο οξύ ήχο και είναι πιο εύκολο στο παίξιμο, αλλά σπάει πιο εύκολα όταν το τεντώνουμε για να βγάλει το 100% της δύναμής του.
Το μοσχάρι απ’ την άλλη είναι πιο χοντρό, αντέχει πολύ περισσότερο τέντωμα, αλλά είναι πολύ σκληρό για τα χέρια (ιδίως ενός αρχαρίου) και έχει περισσότερες μεσαίες αρμονικές (νότα), και που μπορεί να είναι μειονέκτημα, βγάζοντας έναν ήχο που μοιάζει περισσότερο στα Congas, αντί τον ξερό ήχο που θέλει κάποιος από ένα Djembe.
Η καλύτερη επιλογή είναι χοντρό δέρμα από κατσίκι ή λεπτό από μοσχάρι.

Τέλος να πω ότι προσωπικά μ’αρέσει η αξία του παιξίματος σου να είναι μεγαλύτερη από την αξία του οργάνου σου. Γιαυτό προτείνω να αρκεστεί κανείς σε ένα μέτριο όργανο μέχρι το επίπεδο του παιξίματος του να απαιτήσει ένα πολύ καλό-ακριβό όργανο .